2013. augusztus 21., szerda

Fotózz tűzijátékot

Valahogy eddig úgy jött össze, hogy nem igazán fotóztam tűzijátékot. Ennek két oka volt, vagy nem volt nálam gép vagy már nem voltam olyan állapotban. A negyedik székelyudvarhelyi Szent István-napok záróakkordjaként szereplő tűzijáték remek lehetőségnek kínálkozott, hogy elveszítsem tűzijáték fotózós szüzességem. Bár ha jól emlékszem egyszer egy szilveszterkor készítettem pár nem emberi nézésre alkalmas képet, de azokat inkább elfelejtem. A tűzijátékot megelőzően már a helyszínen dolgoztam, így amikor a programok a vége fele jártak, elindultam helyszínt keresni. Tudva, hogy a Patkó feletti térre lövik fel a pirotechnikát, elkezdtem a térről kifelel hátrálni. Központi református templom, Kossuth utca sarka, taxi megálló s ahogy mind távolodtam s kerestem az ideális helyszínt, rádöbbentem, ahhoz hogy néhány jellegzetes épületet is belekomponáljak és a tűzijáték is jól látszódjon, a Küküllő szálloda teteje a legideálisabb. Külön megköszönném a szálloda menedzserének Dobrița Ildikónak, hogy minden gond nélkül felengedtek a tetőre, illetve Rózsa Árpádnak a portásnak, aki felkísért és végigvezetett a tetőn, hogy nehogy valami bajom essen.

Adott volt a helyszín, ami jó kilátása volt, viszont mozgáslehetőségemet igencsak lekorlátozta. A pontos kezdés miatt csak kapkodva tudtam beállítani a gépet és megkomponálni a képet. Bár tapasztalatom nem sok volt a tűzijáték fotózásban, több féle beállítást is olvastam, amit ilyenkor alkalmaznak. Én most a lerekeszelt fél perces expók mellett döntöttem. Sajnos a tűzijáték ahhoz túl rövid volt, hogy kísérletezzek, de fogyasztható kép így is készült. Kattints rájuk a nagyobb méretért!


Eleinte még a torony magasságát sem haladta meg a tűzijáték. Aztán mire átkomponáltam a képet, beindult a buli csak akkor már nekem lógott ki a képből.


 ***
 ***


Te fotóztad a tűzijátékot? Hogy sikerült?

Amikor időm engedi még teszek fel hasonló bejegyzéseket, ha ez tetszett és nem szeretnél az újakról lemaradni, akkor kövess a Facebook-on, Twitteren vagy a Google+-on

2013. augusztus 6., kedd

Így fotóztam én helikoptert

Néhány napja Völgyi Attila fotóriporter blogján olvastam, hogy a Die Hard 5 tavaly budapesti forgatásán megjelent a honvédség Mi-24-es helikoptere is. A fővárosi sajtófotósoknak (paparazziknak) több sem kellett, hogy a forgatás ideje alatt feltöltött aksikkal és rakéta méretű obikkal a város különböző kilátóiról lessék, mikor tűnik fel a helikopter vagy éppen maga Bruce Willis. A helikopterről készült fotókat illetően kisebb vita alakult ki a fotósok, kommentelők körében, hogy milyen is a jó helikopter fotó. Mennyire kell kimerevíteni a pillanatot vagy kell a rotorlapátok bemozdulása, kockáztatva, hogy bemozdul az egész kép vagy kelleténél mosottabb lesz a háttér. A bejegyzést olvasva, eszembe jutott, hogy egyszer én is fényképeztem helikoptert, igaz nem katonait, hanem a Vásárhelyről Udvarhelyre érkező majd oda távozó SMURD helikopterét. Elő is kerestem a tavaly készült képeket, hogy lássam nálam miként pixelesedtek a rotorlapátok.
 ...
 ...
 ...
...
Azt ugyan hozzá kell tenni, hogy ezek a képek felszállásnál, illetve a városi stadion elhagyása közben készültek, ahol maga a helikopter nem haladt túl nagy sebességgel. Plusz, az is könnyítette a dolgom, hogy nem kellett egy mozsárágyú méretű objektívet megtartanom (hiszen nincs is :)).

Te fotóztál már helikoptert?

Ha valaki felismeri a helikopter típusát, akkor megkérem egy kommentbe írja meg.

Frissítés: közben többen is jelezték, hogy egy Eurocopter EC135 T2-es helikoptert sikerült lencsevégre kapni. Egyéb érdekes infókért olvassátok el Bálint Csaba kommentjét a bejegyzés alatt.